Citizen Bullhead Tsuno – Tenkrát v Citizenu aneb zlatá sedmdesátá

Tagy: Recenze | Citizen | Pánské | Klasické | Retro | Tradiční

Eliška Měrková | 29.4.2024 | 3 MIN

Co si představíte, když se řekne hodinky ala 70. léta? Většině se vybaví gentovské integrované náramky a hodinky typu Tissot PRX. Ale vsadím se, že fandové Tarantina mají jinou představu. Znají je ze zápěstí Brada Pitta a moc dobře ví, že jen málokteré hodinky dokážou vzbudit tolik emocí už na první pohled – býčí chronograf Citizen Bullhead Tsuno Chrono Racer má neúprosné, agresivní charisma, které provokativně mává červenou vlajkou před očima všem, kteří ještě nenašli své hodinky s příběhem. Na svět jich přišlo jen 3000 ks, tak olé! Na co ještě čekáte?

Japonský Citizen byl průkopníkem hodinářského průmyslu snad od založení a jeho prvenství a úspěchy byste na prstech nespočítali.

Historie značky Citizen
2.12.2018 - Radek Vyhlídal
Historie značky Citizen

Rok 1973 se tak v porovnání např. s vynálezem solárních, titanových nebo GPS řízených hodinek zdá jako poměrně malý milník, ale přesto jej nelze opomenout. V lednu 1973 totiž vznikla malá rohatá legenda, první mechanické chronografy od Citizenu. A počítáte správně – v roce 2023 oslavila kulatiny, a tak tu máme důstojnou limitku vzdávající hold 50. výročí Bullheadů.

Nové hodinky na původní model odkazují výraznou barevnou škálou ve zlaté, černé a hnědé, ovšem nejedná se zrovna o retro reedici. Nové Bullheady jsou takovým blendem moderních nabušených hodinek a všeho, co se nám na retro modelech zdá nostalgické.

Toreadorský zápas s Citizen Bull Head
3.8.2020 - Bohumil Vopršal
Toreadorský zápas s Citizen Bull Head

S Bullheady mají fanoušci spojený Tarantinův film Tenkrát v Hollywoodu (2019) a Brada Pitta, jehož zápěstí upoutalo nejen zapálené hodinkové pozorovatele. Nosí nepřehlédnutelný zlatý model Citizen Bullhead na hnědém bund řemínku a s na tu dobu mimořádným kalibrem 8110. Děj filmu se však odehrává v roce 1969, a tak je role hodinek poněkud anachronická.

Svůj vůbec první mechanický chronograf Citizen pojal vcelku netradičně – s tlačítky v horní části pouzdra, nikoli na boku. A tedy v konfiguraci, kterou fanoušci začali láskyplně nazývat "Bullhead" nebo "Tsuno Chrono" ("tsuno" v japonštině znamená roh). Původní název však zněl Citizen Challenge Timer. A jak víme – když hodinky získají zamilovanou základnu a vlastní přezdívku, je na nesmrtelnost spolehlivě zaděláno.

TOP 6 Seiko přezdívek, které každý seikař musí znát
11.3.2020 - Agáta Vřeská
TOP 6 Seiko přezdívek, které každý seikař musí znát

Zdroj: wornandwound.com

Zdroj: wornandwound.com

Citizen s tímto designem ale jako první nepřišel. Původní koncept hodinek Bullhead pochází už ze 60. let, a přišel pravděpodobně s rozvojem motoristických závodů. Změna polohy tlačítek chronografu a korunky měla pravděpodobně ergonomickou funkci. Mezi značky, které zpočátku vydávaly modely Bullhead, patřily taky Omega (Seamaster z roku 1969) Breitling, Bulova (koukněte na stylové Parking Meter) nebo Tissot.

Příběh značky Bulova – Historie toho, v čem (jsme) byli první
1.12.2022 - Eliška Měrková
Příběh značky Bulova – Historie toho, v čem (jsme) byli první

Co nabídne Bullhead z roku 2023?

Nové hodinky se zařadily do nejvyšší řady Promaster a nutno podotknout, že se od svých předchůdců ze 70. let zásadně liší. Se šířkou 45 mm a složitě komponovaným designem působí ocelové pouzdro na zápěstí impozantně. Namísto původního oblázkového tvaru má nové tělo hodinek pořádné svaly a promyšlené vícedílné vrstvení.

Design je dynamický na první pohled. Ale co teprve na ten druhý, když si všimnete ostrých fazet, kartáčovaných ploch a lesklých akcentů, které zachycují světlo téměř v jakémkoli úhlu.

Hodinky jsou vysoké (15,3 mm) a komplikovaná struktura tomu opticky ještě přidává. Na quartzové hodinky jsou taky překvapivě těžké, ačkoli hmotný pocit na zápěstí z tohoto masivního kusu kovu má jistě své kouzlo.

Nosí se na hrubé hnědé prošívané kůži se signovanou překlápěcí sponou.

Nosí se na hrubé hnědé prošívané kůži se signovanou překlápěcí sponou.

Kromě designu jsou hodinky "nabušené" i technicky. Solární napájení Eco-Drive je u Citizenu jasná věc – ovšem u kalibru E210 máte rezervu celých 9 měsíců výdrže při plném nabití. Úroveň nabití můžete sledovat na číselníku na 9. hodině.

Z funkcí pak máme kromě charakteristických stopek taky datum a alarm. Kromě dvou růžků k ovládání stopek a korunky tak mají hodinky ještě čtvrtý "výstupek", a to na 5. hodině – tlačítko, které ovládá budík. Někdo by si možná mohl stěžovat, že to kazí symetrii hodinek – ale funkce alarmu mi přijde velmi praktická a tlačítko mě překvapivě esteticky neruší. Ty hodinky jsou rušné dost samy o sobě, a tak se to ztratí.

Potěší taky 200 M voděodolnost, safírové sklíčko s antireflexní vrstvou a luminiscence, která ke sportovním hodinkám neodmyslitelně patří.

Je skoro až škoda, že jich Citizen vyrobil jen 3000 kusů, ale musím uznat, že na stálou kolekci působí moc výjimečně. Oslava 50. narozenin, se vší důstojností a parádou. Tak si ulovte svého býka, dokud máte šanci. Myslím, že nebudete litovat. ;)

Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?
2.11.2023 - Eliška Měrková
Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku