Historie značky PRIM – Národní klenot z Nového Města nad Metují

Tagy: O značce | Prim | Klasické

Lukáš Hamřík | 2.5.2024 | 10 MIN | 10x komentář

S největší pravděpodobností dnes v Česku a na Slovensku nenajdeme téměř nikoho, kdo by je neznal. Jsou symbolem našeho řemeslného umu, vytrvalosti a především vynalézavosti. Lidové hodinky, které svého času držely monopol na území celého Československa. V současnosti se stávají objektem stále většího zájmu mnoha nadšenců a sběratelů. Vydejme se společně po stopách náramkových hodinek značky PRIM, jež jsou dodnes vnímány jako národní stříbro a vzácné dědictví z dob socialismu.

Potřebujeme vlastní hodinky, soudruzi!

Historie druhé poloviny 20. století je většině lidí dobře známá. Krátce po konci druhé světové války k nám přichází socialismus, a s ním neodmyslitelně také centrálně plánované hospodářství a tržní orientace směrem na východ. Snaha o maximální soběstačnost a nezávislost na západních kapitalistických státech začala velice brzy ovlivňovat podobu většiny tuzemského zboží. K tomu se měly záhy přidat i náramkové hodinky, které byly tradičně dováženy ze zemí západní Evropy. Tržní nedostatek a snaha ušetřit vzácné devizové prostředky nás donutila hledat vlastní řešení.

Sídlo závodu Elton v budově bývalého okresního národního výboru, zdroj: www.antik-hovorka.cz

Sídlo závodu Elton v budově bývalého okresního národního výboru, zdroj: www.antik-hovorka.cz

Vše začíná roku 1949, kdy vzniká nové pracoviště národního podniku Chronotechna. To sídlilo v Novém Městě nad Metují. Dnes tuto pobočku Chronotechny známe spíše pod názvem Elton, k přejmenování však oficiálně došlo až v roce 1969. Tento závod na počátku čítal sotva dvě desítky zaměstnanců. To byl v kontextu náročnosti svěřeného úkolu opravdu skromný počet. A zadání zdejší pracovníci dostali vskutku nesnadné  měli pokrýt poptávku československého lidu po  náramkových hodinkách. A to ideálně rychle, kvalitně a za co nejnižší náklady.

Název závodu vychází ze složeniny slov elektrický a tón, zdroj: www.antik-hovorka.cz

Název závodu Elton vychází ze složeniny slov "elektrický" a "tón", zdroj: www.antik-hovorka.cz

O to více je pak z dnešního pohledu k nevíře, že zde tehdy s výrobou hodinek neměli vůbec žádné zkušenosti. První museli konstruktéři přijít s uspokojivým technologickým řešením samotného strojku. Posléze také vymyslet, jak výsledný produkt vyrábět sériově. Tímto počinem bychom se připojili k malému množství vyspělých zemí, které takovou výrobu zvládly. Jelikož se stavělo "na zelené louce", hledala se inspirace za hranicemi. Nakonec se předlohou pro první československé hodinky staly francouzské hodinky značky LIP, se svým kalibrem R25-3.

Nákres francouzského kalibru Lip R25. zdroj: www.musee-lip.fr

Nákres francouzského kalibru LIP R25. zdroj: www.musee-lip.fr

Prototypy prvních československých hodinek následně spatřily světlo světa roku 1954. Tehdy ještě pod názvem Spartak. Testovací kusy podléhaly náročným zkouškám, které měly odhalit případné konstrukční nedostatky. Před začátkem sériové výroby a uvedením hodinek na trh musely již být veškeré neduhy odstraněny. Novoměstský závod se však zdál být nezastavitelný a po ročním testování počátečních sérií byly hodinky konečně uvedeny na trh. Psal se rok 1958 a na pultech se objevil první oficiální model.

První československé hodinky Spartak, zdroj: www.watchit.cz

První československé hodinky Spartak, zdroj: www.watchit.cz

Původně zamýšlené logo Spartak však nahradilo bochníkové logo PRIM. Onen výběr jména byl tehdy velmi důležitý. Nešlo pouze o vytvoření zvučného názvu, ale rovněž takového, jenž by hezky zapadal do kontextu tehdejšího režimu. A právě proto by Spartak nakonec pravděpodobně vyhrál, nebýt ministerské komise, která si přála sjednotit název hodinek s budíky PRIM. Ty závod Chronotechna vyráběl již od roku 1946. Název Spartak bychom tak našli pouze na několika kusech, které jsou nesmírně ceněny sběrateli.

Hodinky PRIM

Hodinky PRIM "Pospartak" z roku 1958, zdroj: www.vycvakovna.cz

Spartaky bychom mimochodem nalezli rovněž v aktuální nabídce PRIM Manufacture 1949. Pakliže tedy nepatříte k několika málo šťastlivcům, jež vlastní původní model, stále můžete tyto historicky významné hodinky zařadit do své sbírky. Nošení těchto hodinek na zápěstí lze vnímat jako vzdání pocty celému československému hodinářskému průmyslu. Nejsou to pouze obyčejné hodinky, nýbrž vyústění 75 let trvající tradice, symbolizující naše národní dědictví.

Zlatá léta československé hodinařiny

Mnoho fanoušků značky PRIM se dnes shodne, že lze její produkci rozdělit do několika období. Mezi "Primkami" z rozličných dekád lze totiž pozorovat propastné rozdíly, a to jak z hlediska nápaditosti designů, tak kvality zpracování. Pravděpodobně nebude šokující, když řeknu, že pomyslným "zlatým věkem" byla pro značku PRIM 60. léta. Hodinky z této éry mohly dokonce technologicky konkurovat těm zahraničním. V čem však značka tou dobou opravdu excelovala, byl design. Právě v 60. letech vzniklo nejvíce ikonických a nadčasových modelů.

Hodinky PRIM Diplomat (1967) - jeden z nejikoničtějších modelů.

Hodinky PRIM Diplomat (1967)  jeden z nejikoničtějších modelů.

Tak například model Diplomat je dodnes jeden z nejvyhledávanějších. Mělo se jednat o ukázku vrcholných dovedností československého hodinářského průmyslu. Prémiové materiály a vlastnosti pak dokládala také nadstandardní cena 590 Kčs. Oblíben byl i za hranicemi, jeho exportní varianta se vyvážela například do Francie. Uvnitř tepal kalibr 68  pracovitý dříč, kterého bychom našli v mnoha modelech z této éry. Designově již dávno nekopíroval původní kalibr značky LIP, a mohl tedy být bezpečně vyvážen v exportních modelech.

Moderní verzi Diplomatů dnes rovněž nalezneme v katalogu značky PRIM. Od své předlohy se liší představením větší verze ve velikosti 40 mm. Původních 34 mm je však stále k dispozici, jakožto dámská varianta.

94 900 Kč (doručíme do 24.7.)

Model Orlík byl v nákladu 300 kusů zhotoven pro československou armádu. Zkoušky, kterými musel projít, byly naprosto extrémní. Jednalo se o doslovné zhmotnění pořekadla: "Kde je vůle, tam je cesta". Hodinky byly mraženy, vařeny, shazovány z výšky a testovány na tlak vody skoro dvojnásobně vyšší, než jaký měly papírově snést. Dnes se jedná o absolutní legendu a symbol zdatnosti tehdejších pracovníků Chronotechny. Zachovalo se pouze několik desítek kusů, za které jsou sběratelé schopni nabídnou částky atakující hranice vyšších stovek tisíc.

Hodinky PRIM Orlík (1965) - snad nejslavnější hodinky PRIM, zhotovené pro armádu, zdroj: www.armyweb.cz

Hodinky PRIM Orlík (1965)  snad nejslavnější hodinky PRIM, zhotovené pro armádu, zdroj: www.armyweb.cz

U Orlíků přišel současný PRIM hned s několika verzemi. V nabídce jsou vzhledově věrné reedice původních modelů, a to jak s centrální, tak malou sekundovou ručkou. Nechybí ani modernizovaná verze nebo několik zajímavých "limitek".

Prim Orlík Manufacture 38 recenze – Zářící minulost, zářná budoucnost
26.4.2024 - Jakub Pitucha
Prim Orlík Manufacture 38 recenze – Zářící minulost, zářná budoucnost

Pár let po vydání Orlíků přišla armáda s dalším požadavkem na dodávku odolných hodinek. Výroba Orlíků však byla velice náročná, a tak bylo potřeba najít vhodnou alternativu. Tou se stal model Sport, který bylo možno vyrábět sériově a zařadit ho tak ke stálé nabídce i pro veřejnost.

Hodinky PRIM Sport I. generace (1968) - odolné hodinky testované na 6 ATM, zdroj: www.antik-hovorka.cz

Hodinky PRIM Sport I. generace (1968)  odolné hodinky testované na 6 ATM, zdroj: www.antik-hovorka.cz

Stal se synonymem odolnosti a spolehlivosti. Našli bychom jej na zápěstí sportovců, horníků nebo třeba Františka Venclovského, prvního československého přemožitele kanálu La Manche.

František Venclovský s hodinkami PRIM Sport I, zdroj: www.kudyznudy.cz

František Venclovský s hodinkami PRIM Sport I, zdroj: www.kudyznudy.cz

Sporty dnes existují v několika barevných kombinacích. Moderní vzhled hodinek dokládá, jak nadčasový jejich původní design vlastně byl.

Hodinky PRIM "Traktor" jsou skvělou ukázkou minimalistického designu, který u řady fanoušků sklízí obdiv dodnes. Nenechte se zmást agrikulturní přezdívkou, tyto hodinky měly elegance na rozdávání.

Hodinky PRIM Traktor (1960?) - oblíbené společenské hodinky, jejichž číselník připomíná pneumatiku traktoru, zdroj: www.antik-hovorka.cz

Hodinky PRIM Traktor (1962)  oblíbené společenské hodinky, jejichž číselník připomíná pneumatiku traktoru, zdroj: www.antik-hovorka.cz

Moderní reedice pozvedla původní design na novou úroveň. U některých limitovaných modelů najdeme části hodinek zhotovené ze vzácných kovů, konkrétně zlata.

Model PRIM "Pavouk" tehdy získal svou přezdívku díky neobvyklému designu nožek. Unikátní byl také díky struktuře na číselníku, která připomínala šupiny. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších modelů.

Hodinky PRIM Pavouk (1964) - známé hodinky, které svými nožkami připomínají pavouka, zdroj: www.prosteprim.cz

Hodinky PRIM Pavouk (1964)  známé hodinky, které svými nožkami připomínají pavouka, zdroj: www.prosteprim.cz

I tento ikonický design si dnes člověk může dopřát v novém kabátu. Podobně jako u Diplomatů je na výběr ze dvou velikostí.

89 900 Kč (doručíme do 24.7.)

Tento výběr modelů reprezentuje pouze zlomek původní produkce. Snad jsem tedy alespoň částečně nastínil, jak vypadala nabídka v 60. letech. Věřím, že každá dekáda by si zasloužila samostatný článek a představení ikonických modelů jí vlastních snad brzy! :)

Budoucnost je ELektrický TÓN! Nebo ne?

Závod Chronotechna se snažil jít s dobou, a tak přirozeně vyvstala diskuze o budoucím směřování hodinek PRIM. Již na začátku 60. let se na americkém trhu objevily první ladičkové hodinky Bulova Accutron. Ty v hodinářském světě rozpoutaly vlnu nadšení, se kterou přišla i snaha výrobců o napodobení této bezprecedentně přesné technologie. Výjimkou nebyli ani konstruktéři z Nového Města nad Metují. Ti se od roku 1960 začali o technologii ladičkových hodinek velmi intenzivně zajímat.

Legenda Bulova Accutron – 3 důvody, proč o nich snít
12.5.2023 - Eliška Měrková
Legenda Bulova Accutron – 3 důvody, proč o nich snít

Prototyp ladičkových hodinek Elton

Prototyp ladičkových hodinek Elton (1966), zdroj: www.idnes.cz

V roce 1963 dokonce za účelem vývoje vznikla výzkumná elektronická laboratoř. Následně bylo zhotoveno několik prototypů jak ladičkových stolních hodin, tak náramkových hodinek. Projekt však doprovázela nejedna komplikace. Na jedné straně drahé a těžce sehnatelné součástky potřebné k výrobě, na straně druhé problémy s patenty. Kvůli těch by hodinky nebylo možné vyvážet za hranice zemí RVHP. Tyto faktory vyústily v konec jinak ambiciózního projektu. Roku 1967 byl projekt zastaven a budoucí snahy již počítaly s modernějším křemenným oscilátorem.

Stolní ladičkové hodiny Elton Spaceview (1966) - jeden z mála dochovaných prototypů ladičkových hodin

Stolní ladičkové hodiny Elton "Spaceview" (1966)  jeden z mála dochovaných prototypů stolních ladičkových hodin

Větší úspěch značka PRIM zaznamenala na poli quartzových hodinek. Každý hodinkový nadšenec jistě ví o revoluci, jež přišla z Japonska roku 1969. Oscilátor založený na principu piezoelektrických vlastností křemenného krystalu změnil hodinářský průmysl k nepoznání. Takzvané quartzové hodinky bylo v Československu možné zakoupit od roku 1979. V té době se ještě strojky dovážely od japonského výrobce Citizen. Vlastní strojky pak PRIM uvedl do výroby roku 1982.

Historie quartzových hodinek – Krize nebo revoluce?
11.8.2023 - Eliška Měrková
Historie quartzových hodinek – Krize nebo revoluce?

Hodinky PRIM Quartz (1987), zdroj: www.antik-hovorka.cz

Hodinky PRIM Quartz (1987), zdroj: www.antik-hovorka.cz

V závodu dokonce jednu dobu vedení zvažovalo, zda ve prospěch elektronických hodinek radši rovnou nezruší výrobu veškerých mechanických hodinek. Z tohoto plánu však nakonec sešlo a jsme za to rádi! Quartzové Primky jsou však i dnes zajímavým zpestřením každé sbírky.

Quartzové hodinky – Jak fungují a jak si stojí oproti mechanikám?
29.5.2023 - Eliška Měrková
Quartzové hodinky – Jak fungují a jak si stojí oproti mechanikám?

Taktéž bychom se mohli setkat s digitálními hodinkami PRIM, o které byl v 80. letech extrémní zájem. Výroba vlastních digitálních modulů však byla v dané době neproveditelná a jediným řešením byl dovoz již kompletních digitálních hodinek ze Sovětského svazu. Na hodinky s původním názvem Elektronika 5 bylo následně vytištěno logo PRIM. Hodinky však v Československu nebyly k dostání dlouho. Byly velice závadové a po dvou letech se od importu upustilo.

Všechny varianty hodinek PRIM Digi, zdroj: Primky, Libor Hovorka, 2018

Všechny varianty hodinek PRIM Digi, zdroj: HOVORKA, Libor. Primky. Druhé rozšířené vydání. Brno: Host, 2018.

Z vrcholu na dno a zase zpátky

Značka PRIM byla v dobách socialismu velmi úspěšná, a to i přes tehdejší podobu trhu a ekonomiky. Byla schopná generovat významné zisky a skrze export přinášet do země tolik kýžené valuty. Celkový počet vyrobených hodinek se odhaduje někde okolo 12 milionů kusů. V pozdějších letech produkce se závod často potýkal s nedostatkem součástek a materiálů. Mnohokrát bylo nutné při výrobě co nejvíce šetřit, což se promítalo jak na designu, tak kvalitě hodinek. Přesto bychom však našli nádherné modely snad z každého období jeho produkce.

Největší rána pro PRIM přišla po revoluci. Trh začaly zaplavovat levnější zahraniční hodinky, kterým v podstatě nešlo konkurovat. Ať se již jednalo o levné asijské "quartzky", nebo luxusní západní segment, byl to boj zcela nevyrovnaný. Nižší poptávka pak přirozeně vedla ke snížení množství vyráběného zboží. Později byla pozastavena i domácí výroba strojků, které zpravidla nahrazovala zahraniční produkce. Značka se dostala na své pomyslné dno a již nezbývalo příliš mnoho naděje.

Aby značka přežila, bylo nutné zvolit novou strategii. Jak ovšem zaujmout v novém prostředí, kde je nabídka takřka neomezená? Zástupcům Eltonu se na tuto otázku podařilo najít odpověď.  Když nelze konkurovat levné velkovýrobě, zaměříme se na malosériovou manufakturní výrobu. Kvalitní a luxusní hodinky s označením "Czech made" přece nedělá každý. Tato strategie se ukázala jako vysoce efektivní. Značka se dokázala odlišit a oslovit skupinu zákazníků, díky kterým existuje dodnes.

Dnes je značka PRIM Manufacture 1949 pověstná svými kvalitními hodinkami, které jsou až na pár drobných součástek kompletně vyráběny a sestavovány v České republice. Je součástí holdingu Czechoslovak Group a kromě standardní nabídky se zaměřuje také na zakázkovou výrobu hodinek.

Proč existují dvě značky PRIM?

Téma "primkařského schizmatu" bylo mnohokrát omíláno v médiích i našem magazínu. Vznikl o něm samostatný článek a video. Proto zde tuto problematiku nastíním opravdu velice stručně. Kořen sporu sahá až do roku 1969, kdy se podnik Elton oddělil od národního podniku Chronotechna. A jak asi správně tušíte, s ochrannou známkou si za dob socialismu nikdo nedělal starosti. Značka PRIM tedy de iure patřila Chronotechně, de facto však výroba náramkových hodinek spadala výhradně pod Elton. To by nebyl býval problém, nebýt revoluce.

PRIM: Souboj o jméno aneb Proč jsou dvoje primky?
11.3.2022 - Agáta Vřeská
PRIM: Souboj o jméno aneb Proč jsou dvoje primky?

Problémy se následně začaly manifestovat v období privatizace. Dva podniky, dva nástupci a dvojitý nárok na ochrannou známku PRIM. Nastalo období dalekosáhlých soudních sporů, kdy se obě strany přou o právo značku užívat. Není však PRIM jako PRIM! Obě společnosti zaujaly k novodobé výrobě zcela odlišná stanoviska. Zatímco jedna spoléhá na vysoce kvalitní manufakturní výrobu, druhá sází především na dostupnost a rozmanitost. Obě cílí na zcela odlišný typ zákazníků. Značky dnes mají své vlastní fanouškovské základny a prozatím koexistují.

PRIM Nokturno LE představení – Kouzlo noci a melodie z hlubin duše
14.5.2024 - Lukáš Hamřík
PRIM Nokturno LE představení – Kouzlo noci a melodie z hlubin duše

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Mojmírpřed 16 dny, reagovat
Srovnání ceny a denní přesnosti: . . . PRIM (1949) Diplomat, 94 900 Kč, -6 s / +28 s podle https://www.prim.cz/slovnik-pojmu; . . . OMEGA (1848) 424.13.40.20.01.001, 101 400 Kč, -4 s / +6 s; . . . ROLEX (1905) Oyster Perpetual 41, 165 000 Kč, -2 s / +2 s; . . . TISSOT (1853) Heritage 1938 Automatic COSC, 21 400 Kč, -4 s / +6 s; . . . SWATCH (1983) Confidence 51, 5 890 Kč, -5 s / +15 s
Lukáš Hamříkpřed 12 dny
Dobrý den, vážený pane Mojmíre, Ano, máte pravdu, hodinky značky PRIM si rozhodně nekoupí člověk, který za své peníze hledá ty nejpřesnější a parametrově nejlepší hodinky. Domnívám se, že zákazníky k "Primkám" táhne především jejich bohatá historie a do jisté míry zde může hrát roli také patriotismus. Zpracování hodinek je podle mého názoru na velmi dobré úrovni, strojky pak architekturou vychází z historických modelů a dále na ní staví. Abych tedy odpověděl, ano, PRIM není levná značka, ano, PRIM není technologicky nejatraktivnější značka, ale přesto věřím, že zde má své místo a fanoušky. Jedná se o kvalitní řemeslný produkt, který zkrátka vždy byl, je a bude náš - česká značka, která ovlivnila několik generací. Koupě Primek zřejmě nikdy zcela racionálně obhájit nepůjde, neboť se jedná o záležitost srdeční, emocionální a především nostalgickou. S pozdravem a přáním hezkého dne, Lukáš Hamřík
Mojmírpřed 16 dny, reagovat
Jak je uvedeno v textu výše: "Kvalitní a luxusní hodinky s označením Czech made přece nedělá každý." MPM–Quality z Frýdku-Místku používá pro své hodinky PRIM značku kvality CZECH MADE od České společnosti pro jakost, která nestanovuje podíl výrobních nákladů nebo minimální podíl komponent pocházejících z České republiky (na číselníku a dýnku je CZECH MADE, na rotoru je např. MIYOTA CO. UNADJUSTED JAPAN). https://www.czechmade.cz/jak-ziskat-znacku/system-overovani-kvality-vyrobku/seznam-platnych-licenci-czech-made-vyrobky/
Lukáš Hamříkpřed 12 dny
Děkuji za doplnění.
Alexpřed 12 dny, reagovat
> Zatímco jedna spoléhá na vysoce kvalitní manufakturní výrobu, druhá sází především na dostupnost a rozmanitost. To jsem docela zvědav, která ze zmíněných společností "spoléhá na vysoce kvalitní manufakturní výrobu"? Kromě zcela uletělé ceny za nabízenou kvalitu u obou (aspoň pro ty, kdo má větší přehled o moderních dějinách v horologii a o tom jak by měly vypadat hodinky za takovou cenu) se zdá, že jedna z nich utrácí zhruba 80% za marketingové kecy typu "dědictví", "znovuobrození" apod, a na plné pecky hraje na nostalgických strunách československé duše. Při tom úplně jednoduchou ručičku nezvládá bez výtek, jak jsme s tebou, Lukáši, dneska zjistili)))
Lukáš Hamříkpřed 12 dny
Zdravím tě, Alexi, Chápu tvé rozhořčení. Na druhou stranu je potřeba si přiznat, že nostalgie zkrátka funguje a stojí na ní nespočet produktů, nejenom ze světa hodinařiny. Lidé si zkrátka rádi připomínají "staré dobré časy". Větu o kvalitní manufakturní výrobě je nutno chápat v kontextu snahy o nastínění kontrastu mezi MPM a Manufacture 1949. Samozřejmě zde nebudu psát, že je PRIM na úrovni top hodinářských značek, protože není. Ale v kontextu tuzemské výroby je na vysoké úrovni a já osobně jsem hrdý, že zde něco takového máme. Víš, že mám k Primkám velmi blízký vztah a rozhodně nejsem sám. Taková kritika je ovšem rozhodně zdravá a může značku posunout dál.
Milošpřed 12 dny, reagovat
Prim v minulosti byla fakt značka, pojem a ve své době dělal krásné hodinky. Dnes se mi jejich design nelíbí ani omylem. Kvalitu úplně nedokáži zhodnotit, ale pojem czech made mě opravdu neosloví. Ty hodinky jsou cenově na úrovni Longines a to je je oprávněně pojem a krása. Jak píše Lukáš Hamřík, racionálně to smysl prostě nedává.
Lukáš Hamříkpřed 12 dny
Pak zřejmě nejste cílová skupina tohoto produktu, a to je naprosto v pořádku. Cena nejde 1:1 porovnávat s gigantem Longines, které za sebou mají ještě většího giganta Swatch group. Je to malá výroba. Primky zkrátka koupí člověk, který chce Primky. Pokud se Vám nelíbí design, což je záležitost ryze subjektivní, pak by takové hodinky nedávaly smysl, ani kdyby stály 500 Kč. Berte to pozitivně, alespoň Vás to nemusí rozptylovat od hodinek, které se Vám opravdu líbí. Zdraví, Lukáš.
Vladimírpřed 11 dny, reagovat
Ne prostě ne, tyhle cenovky už se prostě za nostalgii, patriotismus nebo manufakturní výrobu neschovají. Prostě to nedává smysl. Považuji se za patriota a nemám problém utratit nějakou kačku za hezký kousek na zápěstí, ale čeho je moc toho je moc.
Lukáš Hamříkpřed 9 dny
Dobrý den, vážený pane Vladimíre, A co říkáte na staré Primky? Máte doma nějaký historický model? S pozdravem, Lukáš Hamřík

Hodinky zmíněné v článku